Wie is Challa?

Kunstenaar & zeedichter

Challa? wat een aparte naam. “Het is mijn kunstenaarsnaam maar ook gewoon mijn achternaam. Ik ben in 1959 in Amsterdam geboren als Berend-Jan Challa, een afstammeling van een Franse Hugenotenfamilie die zich vestigden binnen de stadspoorten van Amsterdam.”

Waarom ben je kunstenaar geworden? “Mijn Opa werkte in de jaren “70 bij een Kunsthandel aan de Kalverstraat in Amsterdam. Hij vond mijn tekeningen zo mooi dat hij ze graag wilde verkopen. Door de invloed van mijn opa ben ik na de middelbare school in Rotterdam in de leer gegaan bij Beeldend Kunstenaar Huib Noorlander. Hier heb ik bronzen beelden leren gieten. In die tijd maakte ik naast gedichten een serie bronzen sculpturen. Mijn grote voorbeeld was de Zwitserse kunstenaar Giacometti. Die invloed zie je terug in het werk wat ik destijds maakte.”

Hoelang ben je kunstenaar en wat maak je? “Al vanaf 1977 ben ik actief als professioneel kunstenaar en zeedichter. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en technieken. Mijn werk bestaat uit unica’s in kleine gelimiteerde series. Ik maak o.a. sculpturen, installaties en industrieel en grafische ontwerpen (Winnaar van de Special Award for Excellence Good Industrial Design en de ABN-AMRO Creativiteitsprijs). Met de modernste digitale camera’s, (Hasselblad, Canon, Nikon) maak ik fine-art foto’s o.a. voor de Keukenhof (Hasselblad Master nominatie). Ik schilder (oprichter van de Nieuwe Bergense School) en schrijf boeken, gedichten, aforismen en oneliners.”

Ben je verliefd, verloofd, getrouwd? “In 1989 leerde ik mijn vrouw Angelique kennen. Samen verhuisden we naar de Gemeente Bergen in Noord-Holland. Hier hebben we met onze twee dochters 26 jaar gewoond en gewerkt en schreef ik o.a. mijn bundels met Zeegedichten.”

Waar droom je van?  “Al heel lang droomden we samen van een plek om ons creatieve werk (Challa Art Studio) en ideeën vorm te kunnen geven. Deze plek vonden wij in 2016 in Callantsoog waar we oude bollenschuren omtoverden tot een Jutters- en Kunstmuseum. Hier is een selectie van mijn werk te zien.”

Tot slot, is dat uw paard op de foto? Dit prachtige paard heeft een tijdje bij ons gewoond. Mijn dochter (Stal Blau) leert paarden mensen begrijpen, en andersom, en dat doet ze heel goed. 

Challa, artist, Challa Art Studio, Art, Design, Poetry, Kunst, Poëzie, Double Dutch Art, Kunstverzamelaar, Art Collector, Rembrandt, Dutch Artist, Modern Art, Museum, Juttersmuseum Callantsoog, Beeldende Kunst, Art Investment, Bedrijf Kunst Collectie, copyright 2000-2075 challa c/oPictoright Amsterdam, Callantsoog,